2010. március 11., csütörtök

kezdem

Na már megint blogolok.
Ezt most azért írom, elsősorban, mert az elmúlt 2 hónapban kissé jógabuzi lettem, és úgy érzem, nincs kivel megosztanom az állandóan a jóga körül forgó gondolataimat. Sajnos kis barátkáimat és a családomat nem hozza annyira lázba a kérdés, hogy vajon ma hány centire csökkent a különbség a hasam és a matrac között upavista kónászánában. Pedig szerintem rettentően izgalmas dolog ez. Megér egy külön blogot.
Ha más nem, hát én magam szeretném dokumentálni saját fejlődésemet és tapasztalataimat. Igen, szóval kizárólag magamnak írom ezt a blogot, úgyhogy aki unja, az ne olvassa. Okos jógás dolgokat se fogok írni ( nem is tudok még)plusz megtette azt már ezer jógi előttem.
Szóval az eddigi, nem túl hosszú jógás karrierem összegzése: 1 éve kezdtem az aerobik-jógát aka bikramot, ami (így utólag szépítve a rossz döntésemet) csak annyiban nem volt pénzkidobás, hogy valószínűleg a bikramos bohóckodásom nélkül soha az életben nem kezdek el astangázni. Amit már vagy 2 hónapja kitartóan gyakorolok, jelenleg heti ötször,de igyekszem ezt feltornázni az ideális heti 6-ra. Egyelőre ennek még időbeosztásbeli akadályai vannak plusz sajnos nem tudok egyedül gyakorolni. Még pár hete megpróbáltam, de az első napüdvözlet felénél feladtam. egyszerűen itthon nem tudok ráhangolódni az ászánákra. lehet persze,hogy ez az én amatőrségemet mutatja, úgyhogy ez is szerepel a középtávú terveim között. Szóval a heti 6 gyakrolás az csak akkor jönne össze, ha fel tudnék kelni a vasárnapi közös gyakorlásra. Ez viszont teljesen random szerű, most kétszer is sikerült egymás után vagy 6 óra alvás után felkelnem éjjel 6-kor, és elmennem jógára. Viszont tegnap meg ma 9-kor se tudtam magam kikaparni az ágyból, félálomban nyomkodtam ki a telefonomat vagy fél 10-ig. Pedig nem voltam fáradtabb, mint a hét elején.
Szóval egy szó, mint száz, a Nagy könyvben megírt heti 6 gyakorlás is akadozik még. Mint ahogy a legtöbb ászána. Mondjuk az állóknál már "csak" az egyensúly a lényegesebb probléma, de a praszáritá padóttánászánáknál (szeretem ezt a pózt) már lent van a fejem, a terpeszem se nagy, sőt, néha már a gerincem is egyenes. De talán a legnagyobb fejlődést abban látom, hogy az első hetekben kifejezetten szenvedtem ebben a pózban, főleg amikor igazítást kaptam hát na, akkor azt hittem megszülök, annyira fájt a derekam, a hátam, a combom a térdem. Most ez már nincs, sőt, a kezem is leér. Megérte a sok szülés? :) Asszem igen. Remélem a többi beszarós pózra is így fogok visszagondolva pár hónap múlva.
A (fél)lótusszal bajban vagyok, úgy gondolom, alap póz, mégse megy. Nem tudom, hogy azért nem megy igazán, mert béna vagyok, vagy azért, mert térdbajos. Hajlok arra, hogy az utóbbi, mert vannak napok (pl 2 napja most is), amikor kifejezetten fájnak a külső térdszalagjaim lótuszban. Ha éppen jó a térdem, és kicsit erőlködök, tudok lótuszt csinálni, de valljuk be, akkor sem az igazi. Ez tökre idegesít, és sajnos ebben semmilyen fejlődést nem tapasztalok. Tudom, néha baj, hogy túlerőltetem (ilyenkor szokott megfájdulni a térdem), de valahogy nem érzem, hol a határ. Kb 1 hónapja úgy meghúztam, hogy 1 hétig nagyon fájt a térdem. Fásliban aludtam, jógáztam és egész nap mentol szagot árasztottam a krém miatt. Remélem azért ilyen nem lesz mégegyszer. De ha nem erőltetem, akkor hogy a francba fog sikerülni a lótusz? Bár lehet, az a baj, hogy rövid a lábam. Ha modell alkatom lenne, ez is simán menne, meg a gyűlölt teknőspóz is. Jó, nem gyűlölöm, csak ott se tapasztalok fejlődést, és kb még minidg úgy nyomom, mint egy farönk testű 60 éves első agni jóga órás FÉRFI. Általában a teknős póznál szoktam először behisztizni. Bár ha jobban belegondolok, talán annyit fejlődtem már, hogy a vállamat jobban be tudom rakni a térdem alá, ezáltal a két karom is közelebb kerül egymáshoz. Ha nagyon nyújtózkodom, a két ujjhegyemet össze tudom érinteni. Egyszer a tanár belerakott és belenyomott a pózba, de nagyon fájt, és szarul éreztem magam, kifejezetten rossz volt, szóval nem úgy, mint pl egy olyan megszülök-féle igazítás :):) Szóval rövidtávú terveim között szerepel egy normálsi teknősbéka. Ezt lefixálom. A lótuszt nem erőltetem, ja de rájöttem, hogy nekem fordítva könnyebb. Állítólag jobb lábbal kell kezdeni (mi ez a hülyeség), nos, nekem ballal sokkal "jobban megy". Vagyis kevésbé bénázok. Jó, akkor ez is rövid távú cél.
holnap folyt.

8 megjegyzés:

  1. Na szép ,írtam és elveszett.. Nagyon izgi ám a blogod hihi...
    Különösen a teknősbéka ászana. A lótusz nekem sem megy a térdem miatt sztem! Hamarabb teszem a nyakamba a lábam, párdon teszik. Ha, lefutom és túlélem a balatonmaratont kérvényt nyújtok be az Atmába rehabilitációra és versenytnyöghetünk! Kitartás!

    VálaszTörlés
  2. Nahát már van 2 rendszeres olvasóm!
    Na de Kriszti, a futás tök káros!
    Jógáznod kéne tényleg!

    VálaszTörlés
  3. Miért gondolod hogy a lótusz varázsütésre simán menne ha modellalkatod lenne? Oda csípőnyitottság kell és kész, ha az nincs meg, lehetsz te a Gisele Bündchen, nem fog menni, ha meg van akkor lehet vki alacsony&dundi is, menni fog. A teknőc és főleg gerinccsavaró pózoknál előny a hosszúság (és a vékonyság) de pl az egyensúlyozó pózoknál (vagy pl forgásnál a táncban) hátrány, ott az az előny ha a súlypont minél lejjebb van, nem csoda hogy a legkiválóbb szertornászok alacsonyabbak az átlag manökenalkatnál és 180 cmes hölgyet én még nem láttam gerendán brillírozni. A Bikramra miért írtad hogy bohóckodás volt? Mondjuk tényleg(asszem a Monsoon stúdió után) a legdrágább jógastúdió, én csak ezért nem járok oda (csak nagyon ritkán, pl amikor akció volt és féláron adták a havi bérletet az Astoriánál) de szerintem nagyon jó alap az Astangához később is amikor akár a 3. sorozat is jól megy már. Jobb ha ezzel (vagy Agnival) kezd az ember jógázni legalább egy évig ahogy nálad történt, mint Astangával. Soha nem értem mikor azzal jönnek az astangik hogy a Bikramban csak 26 gyakorlat van, az könnyebb, szerintem a nehézség attól függ mennyire feszíted az izmaidat. A legnehezebb ászanát is lehet hanyagul végezni és egy egyszerű tadászanába is bele lehet fáradni.

    VálaszTörlés
  4. Azért, mert a hosszú lábú lányoknak mind megy a lótusz, legalábbis akiket én láttam. persze, némi túlzás, nyilvánvalóan, de úgy érzem, pont az az 5 centi hiányzik a lábszáram hosszából...

    A Bikramot pedig valóban bohóckodásnak tartom az agni és az astanga után, de mint írtam, ennek köszönhetem, hogy egyáltalán elkezdtem jógázni. igen, nagyon nehéz az a 26 póz, de erre csak agni után jöttem rá. bikramon unatkoztam. Senki nem mondta, hogy nem csinálom jól, meg, hogy mondjuk erőlködjek egy kicsit, sőt, senki nem mutatta. Persze, szép terem, jó kilátás, tök jó meleg....de ennyi. én ezt bohóckodásnak, felesleges pénzkidobásnak tartom. hónapokon keresztül úgy tettem, mintha jógáznék (és gyanítom,hogy nem csak én, hanem a résztvevők minimum fele) és mindezért egy rakás pénzt kifizettem. hát mi ez, ha nem bohóckodás?
    egyébként van olyan bikramos, aki egyszer kipróbálta az agnit, majd visszament utána bikramra?
    de nyugodtan megcáfolhattok, kíváncsi lennék profi bikramosok véleményére is.

    VálaszTörlés
  5. A hosszú lábú lányoknak a comja is hosszú nemcsak a lábszára, szerintem így kiegyenlítődnek az arányok. A lótuszüléshez mindenkinek csípőnyitottság kell, ha ez nincsen meg, és próbálkozik vele, akkor térdből fog menni, ezért fáj a térded vlszleg. Ha cipészpózban (úgy hogy a lábfejek közben a gátnál vannak)térdfeszülés érzete nélkül egyenes háttal leér a két térded a földre, akkor lehet elkezdeni a próbálkozást a lótuszüléssel.

    Nem vagyok profi bikramos, de én power, ashtanga, agni, iyengar és számos más jógafajta kipróbálása után is megőrülök hogy bikramozhassak, akár egy hónapon keresztül minden nap ahogy tettem ezt annak idején. A pénz az akadály itt. Arra is gondoltam már hogy Bikramon vmi füvet égethetnek vagy nem tudom de tényleg függőséget okoz, ezt agnin nem éreztem pedig azt is nagyon szeretem csak máshogy.

    VálaszTörlés
  6. Érdekes. És amiket írtam, azokkal nem értesz egyet? főleg,hogy ilyen sok jógát próbáltál már, furcsa, hogy pont bikram függő lettél.
    egyébként mi ismerjük egymás? vagy csak idetévedtél?

    VálaszTörlés
  7. Olvasom Gauranga blogját, onnan kattintottam ide.

    A hastánc miatt gondolom te beszélsz törökül, ha igen, akkor foghatjuk rá hogy ismerlek, név alapján sajnos nem tudom, bár sok nevet ismerek a stúdióból, de nem mindenkiét, mostanában gyéren járok te meg úgy látom most jöttél bele.

    "És amiket írtam, azokkal nem értesz egyet?" Nem tudom mire gondolsz pontosan, talán még azt nem értem miért írtad hogy úgy tettél mintha jógáznál. Talán azért mert a tükör rátesz a hiúságra, tapintható a versenyszellem? Azért egy idő után itt is befelé lehet fordulni, talán épp a külsőségek miatti nyomás hatására. Az unalmat megértem, bár nálam ez úgy történt képzeld, hogy a legelső alkalmat úgy úntam hogy még sírtam is utána az öltözőben, csak vmi másra vágytam és a Bikram már megint nem az volt amire vágytam. Közben sok idő eltelt, elmentem sok helyre, végre találtam olyan helyeket amire vágytam és mivel ez az érzés már megvolt bennem ezért jobb hangulatban mentem vissza másodszor Bikramra és akkor kezdtem megszeretni. Azért csak ezt a jógafajtát én sem tudnám csinálni max egy hónapig, utána kell egy bizonyos idő kihagyás hogy visszavágyjak. A Bikramot nem szeretem jobban amúgy az Astangánál, Agninál, Iyengarnál (a power nem jött be nekem annyira bár nem is utálom, pozitívum viszont Velev Tamás oktató személye aki képes lelket önteni bele). Az első számú jóga nekem is az astanga.

    Más most nem jut eszembe hogy mivel ne értsek egyet, arra gondoltam még hogy ha otthon nehezedre esik gyakorolni, akkor szerezz be egy jógaDVDt pl nagyon szeretem Aly McGraw Jóga Test&Lélek kiadványát, nem baj hogy az nem olyan nehéz mint az astanga. Előtte szellőztesd ki a szobát, készítsd elő a szőnyeget, majd tekerd fel a fűtést, közben készíts egy forró teát édesítés nélkül, vegyél egy forró zuhanyt, öltözz fel melegen, majd pár korty meleg tea után kezdhetsz gyakorolni. Esetleg még egy füstölőt meggyújthatsz hogy megadd neki a szertartásszerű hangulatot és a melegség-érzetet. A telefont le kell halkítani. Én pl néha észreveszek vmi porosat, ezért az is jó ha relatíve rend és tisztaság van körülötted. Persze lakásfelújítás alatt ez nehéz, de mindig van vmi ami miatt nehéz gyakorolni.

    Éva

    VálaszTörlés
  8. Igen, én beszélek törökül. (vagyis valaha beszéltem)

    Érdekes dolgokat írtál, lehet,hogy egyszer elmegyek bikramra és megnézem, milyennek látom most "ennyi" astangás tapasztalat után. de majd csak akkor, ha nyílik egy új stúdió, és megint kihasználhatom a 10 napos akciót :)

    VálaszTörlés